top of page

fakta om alkohol

Genstande

1 genstand svarer til 12 gram ren alkohol. 

Du kan regne med, at der er 1 genstand i:

  • 1 almindelig øl (33 cl)

  • 1 glas vin (12 cl)

  • 1 glas hedvin (8 cl)

  • 1 glas spiritus (4 cl)

sygdomme

Alkohol er et giftigt stof, som er forbundet med flere end 60 forskellige sygdomme med kort- og langsigtede konsekvenser:

  • Mave-tarm-sygdomme

  • Kræftsygdomme

  • Hjerte-kar-sygdomme

  • Diabetes

  • Epilepsi

Anbefalinger

Er du under 18 år? 

Så er anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen, at du ikke drikker alkohol, da din hjerne stadig udvikler sig.

Er du over 18 år?

Så er anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen at du maximalt drikker 10 genstande om ugen, og maximalt 4 genstande samme dag.

Virkning

Bevæger sig fra menneskehjerne til krybdyrshjerne.

  • 1-2 genstande og hæmninger ryger

  • 3-4 genstande og fornuften ryger

  • 4 genstande nedsætter hjernens funktion med 25 %

  • 10-12 genstande og vi bliver som "hønen, haren og fasanen" hvor kun 3 ting er vigtige, sex, mad og magt

Hvad er Alkohol

Alkohol er det mest anvendte rusmiddel i verden og har en plads i de fleste kulturer. Alkohol opdeles i 3 hovedtyper; øl, vin og spiritus.

Øl er verdens ældste form for alkohol og drikkes mest - næst efter vand og te. Øl fremstilles ved at gære den stivelse, der fås fra forskellige slags korn, ris eller majs. Som regel tilsættes humle, der giver smag og fungerer som konserveringsmiddel. Alkoholprocenten i øl er typisk mellem 4 og 6 %.

Vin fremstilles af druer eller anden frugt. Vin er længere tid om at gære end øl, og alkoholprocenten bliver højere - typisk mellem 9 og 16 %. Tilsætter man destilleret spiritus til vin, får man hedvin. Hedvin er fx portvin, sherry og de fleste dessertvine.

Spiritus fremstilles ved at destillere en gæret væske, der indeholder alkohol. Ved destillering koncentreres alkoholprocenten til mindst 20 %. Der kan være tilsat forskellige former for smagsstoffer - og hvis man også tilsætter sukker, så har man lavet en likør.

Normalt drikker man alkohol, og alkohol nydes i mange forskellige sammenhænge. Alkohol kan også bruges i madlavning og i desserter.

bottom of page