top of page

Poppers

 

 

Poppers eller Snappers er et slangudtryk for stofferne amylnitrit, asopentynitrit og isobutylnitrit

Poppers er et kemisk middel (Den kemiske formel er C5H11NO2) og giver ved indtagelse en kortvarig hæmningsløsende, sexstimulerende, afslappende rus af 2-3 minutters varighed.

Udseende

Poppers er en gullig let fordampelig væske. De forhandles i apotekerglas og forskellige former for ampuller, der tillader at væsken sniffes.

Indtagelse

Poppers indtages ved indånding, og er ekstremt giftigt hvis man drikker det.

Virkninger og bivirkninger

Poppers giver en næsten momentan rus med forbedret humør, men rusen forsvinder lige så hurtigt, som den kommer, i løbet af 2 – 3 minutter.

Virkningen er en følelse af at være hæmningsløs og seksuelt stimuleret. Man bliver helt afslappet, dvs. at man ikke er stresset. Det kan også ske, at man får hallucinationer, dvs. man tror, at man er noget helt speciel. F.eks. kan man tro, at man er noget, som man altid har drømt om at blive, og man ser kun de ting, som man vil se.

Skadevirkningerne ved indånding af stoffet er meget små. Teoretisk kunne man forestille sig, at det blodtryksfald, der ledsager indåndingen af stoffet, kunne være farligt, men det synes kun at være tilfældet, hvis amylnitrit bliver indtaget sammen med andre blodtryksnedsættende stoffer som for eksempel Viagra.

Risikoen for afhængighed er lav. Man ved ikke så meget om tolerans og abstinenssymptomer, men der kan være et ubehag efter rusen med hovedpine og besvimelsestendens, som bliver tilskrevet blodtrykfald og stoffets kar udvidende virkning.

Hvis man derimod drikker stoffet får man en livstruende forgiftning, fordi blodets evne til at binde ilt bliver hæmmet. Der kommer derfor ikke tilstrækkelig ilt til hjernen og andre organer, og det kan være livsfarligt.

bottom of page