top of page

Metadon

Metadon er et morfinlignende middel, både med hensyn til virkninger og bivirkninger. Dog har metadon en længerevarende effekt

Det anvendes medicinsk, når man ønsker at give patienter en langvarig, stabil smertelindring ved for eksempel kræft.

Ved afvænning af stofmisbrugere anvendes metadon til at mindske abstinenssymptomerne. Metadon kan bruges som erstatningsstof for heroin i en længere periode, så stofmisbrugeren får tid og kræfter til at komme i en bedre sundhedstilstand og opbygge sit sociale liv.

Udseende

Metadon kan fås enten i flydende form, eller i pille form i størrelsen 5mg og 20mg (DAK tabletter).

Indtagelse

Metadon i flydende form drikkes. I pilleform spises metadon.

Virkninger og bivirkninger

Metadon (der i sin virkning ligner morfin) ændrer hjernen kemisk ved at påvirke de signalstoffer, som nervecellerne anvender til at kommunikere med hinanden. Stoffet efterligner virkningen af de signalstoffer, som kaldes endorfiner. Under rusen opstår der en kraftig ubalance i endorfinernes naturlige funktioner.

Selve rusen vare 3-4 timer. Den føles som en rar ligegyldighed, så hverdagens problemer synes betydningsløse. Angst, vrede og kedsomhed forsvinder. Dagligdagens behov og krav bliver uvedkommende.

Appetitten dæmpes, personen bliver sløv og åndedrættet nedsættes, så metadon kan være livsfarligt fordi det kan lamme vejrtrækningen. En metadonpåvirket person virker sløv og døsig, med uklar tale, usikker gang og meget små pupiller.

Metadon forårsager en udtalt kraftig tilvænning. Efter få dages regelmæssig brug skal man have stadig mere stof for at opnå den samme virkning. Kroppen indstiller sig på at fungere med metadon. Når stoffet holder op med at virke, melder voldsomme abstinenser sig med tåreflåd, næseflåd, sveden, gaben, let feber, udvidede pupiller, hjertebanken, blodtryksstigning og søvnbesvær.

bottom of page