top of page

Khat

Khat kommer fra planten Catha Edulis, som vokser i Yemen og i tilgrænsende dele af Afrika

Planten vokser især i den nordøstlige del af Afrika og i sydvest-Arabien. Khat-planten indeholder bl.a. stoffet cathin (som er stærkt beslægtet med stoffet efedrin), og som ved indtagelse har en euforiserende, stimulerende virkning.

 

Udseende

Khat er de dele af planten (Catha Edulis) som vokser over jorden. Catha Edulis er en stedsegrøn busk, hvor af man bruger de friske skud og blade. Bladene er mørkegrønne, med et rødligt strejf. Khat er ofte pakket ind i et bananblad og et stykke køkkenrulle for at holde dem friske under transport.

Indtagelse

Den mest almindelige indtagelse af Khat, er ved tygning. Det er bladene og bladskuddene der tygges, men der kan også fremstilles te af udtræk fra planten. I sjældne tilfælde ryges Khat også.

Virkning/bivirkninger

Ved tygning eller indtagelse af udtræk fra planten har Khat en euforiserende og stimulerende virkning, der minder meget om amfetamin. Man får en følelse af velvære (eufori) og munterhed.

Trangen til, men ikke behovet for søvn nedsættes. Træthedsfølelsen forsvinder, og anstrengende muskelarbejde kan lettere gennemføres. Ligeledes kan sultfølelse og madlyst forsvinde.

Efter indtagelsen kan der komme depression og irritabilitet. Ved overdreven brug kan der komme en tilstand af rastløshed med søvnproblemer.

Khat kan ved indtagelse medføre alvorlige forstyrrelser af hjertet med hurtig puls, forhøjet blodtryk, migræne, ødemer i lungerne og hjerne-blødning. Den garvesyre, som også findes i khat, kan give forskellige fysiske skader i spiserør, mave-tarmsystemet og leveren.

Man har også konstateret, at hyppig indtagelse af khat fører til en nedsættelse af antallet af sædceller og kan forårsage impotens.

bottom of page