top of page

Ecstasy

Ecstasy(MDMA) er et stimulerende og hallucinerende stof, der typisk sælges i pilleform

Det aktive stof hedder MDMA (3,4-methylendioxymethamphetamin) men pillerne indeholder som ofte også andre virksomme stoffer såsom: metamfetamin, ketamin, kokain, efedrin eller koffein.

Ecstasy har mange forskellige navne: MDMA (det kemiske navn), E, Kix, Adam, Ultimate, Herbal ecstasy, og Molly. Nogle brugere foretrækker at sluge stoffet i krystal- eller pulverform frem for som tabletter. Det skyldes blandt andet, at de er bange for, at tabletterne indeholder flere urenheder end de "renere former". Der er dog heller ikke garanti for, at pulver og krystaller udelukkende består af MDMA.

Det kan derfor være svært at vide, hvad det er man indtager og hvilke virkninger (og bivirkninger) man risikerer.

Udseende

Ecstasy sælges oftest i tabletform (50-150 mg). Tabletterne forsynes med logoer, som en slags 'mærkevarer'. De er tit meget farvestrålende. Af og til ses ecstasy også som kapsler, pulver eller i flydende form.

Indtagelse

Som regel sluges tabletterne, sjældnere sniffes stoffet eller det ryges. Meget sjældent injiceres det. Ecstasy betragtes som et 'feststof'. Som med mange andre stoffer bruges ecstacy sjældent alene, men blandes med andre stoffer, alkohol og hash.

Fysiske og psykiske bivirkninger.

Ecstasy har lidt sin egen plads blandt euforisende stoffer. Ecstasy kaldes ofte et "empatogen" pga. dets evne til at øge følelsen af varme, kærlighed og interesse for andre mennesker. I virkning ligger stoffet mellem de centralstimulerende stoffer og de psykedeliske stoffer. En typisk MDMA dosis er mellem 50 og 130 mg. Virkningerne indtræder gradvis efter 30 minutter. Rusen varer typisk 4-6 timer.

Eufori

- Høj selvtillid

- Velbefindende

- Vågen og aktiv

- Følelse af harmoni og kærlighed til omgivelserne

- Enkelte kan opleve forbigående angst eller paranoia under rusen

- Nogle brugere kan – særligt ved høje doser – opleve forvrængning af sanseindtryk

- Nedsat behov for søvn

- Øget hjerterytme og blodtryk

- Øget svedtendens og dehydrering

- Tørhed i mund og svælg

- Muskelkramper f.eks. i kæbemuskulaturen så munden ikke kan åbnes

- Farlig høj kropstemperatur

- Kvalme og/eller nedsat appetit

- Ufrivillig bevægelse fra side til side af kæben

Negative akutte virkninger af ecstasy:

Angst/psykose: Angst og/eller psykotiske oplevelser kan forekomme

– dog ikke ligeså hyppigt som for flere andre stoffer

Hurtig hjerterytme og højt blodtryk kan medføre en voldsom belastning af kroppen. Det høje blodtryk kan føre til hjerneblødning

Overophedning: Ecstasy kan sætte kroppens varmeregulering ud af spil. Man er især i risiko for at blive overophedet, hvis man danser i flere timer i træk i et varmt lokale. Overophedning kan føre til kollaps og i værste fald død

Lav saltniveau i blodet: Mange drikker vand, når de bruger ecstasy. Dette er godt i moderat omfang, hvis man f.eks. danser og sveder en masse. Dog er der mange der glemmer, at det også er vigtigt med ekstra salttilskud, når man sveder meget. Hvis man drikker store mængder vand uden at indtage noget saltholdigt, risikerer man at få lavt salt (natrium) niveau i blodet. Det kan få dramatiske konsekvenser. Man kan få væskeansamlinger i hjernen, kramper, bevidstløshed, hjerterytmeforstyrrelser og i værste fald dø.

Serotonin-syndrom: Er også risiko med ecstasy. Serotonin-syndrom er en tilstand, hvor en for voldsom frigivelse af serotonin kan føre til forvirring, forstørrede pupiller, hovedpine, rastløshed, voldsom svedeture, rystelser og ufrivillige vridende bevægelser. Syndromet kan være dødeligt. Risikoen er øget, hvis man tager ecstasy i kombination med andre stoffer der kan øge serotonin-niveauet, f.eks. en række lægemidler mod depression.

Uheldige konsekvenser på længere sigt

Psykiske problemer: Nogle brugere, særligt dem der bruger stoffet hyppigt og/eller gennem længere perioder, kan få psykiske problemer. Det drejer sig først og fremmest om depressive symptomer, symptomer på angst og søvnforstyrrelser. Psykotiske reaktioner kan forekomme, men er ikke hyppigt. Mange oplever, at hverdagen opleves "trist og grå" i forhold til rusfølelsen. Når man bruger ecstasy over længere tid, aftager de positive effekter ligesom det er tilfældet for de fleste andre rusmidler

Dårligt humør/øget ængstelighed

Mulig risiko for hjerneskader

Forandringer i hjernen.

Dødsfald

Fra England, Tyskland og Frankrig kendes en række dødsfald i forbindelse med indtagelse af ecstasy. Disse dødsfald er alle sket efter ekstrem temperaturforhøjelse. I Danmark har der været to dødsfald efter indtagelse af ecstasy.

Fra USA kendes tilfælde, hvor ecstasys påvirkning af hjertets funktion har haft døden til følge.

bottom of page