top of page

Amfetamin

 

Amfetamin

Er et centralstimulerende stof. Det virker primært ved at frigive transmitterstoffet som er et signalstof dopamin i hjernen.

Udseende

Det findes som piller eller pulver eller i kapselform.

Indtagelse

Amfetamin indtages, når det bruges som euforiserende stof, ofte i pulverform (snifning) eller i tablet- eller kapselform/bombe. Det kan også tages som indsprøjtning.

Fysiske og Psykiske virkninger

Amfetamin er et centralstimulerende, dvs. at det gør brugeren mere "på" og aktiv. Det er beslægtet med især kokain, metamfetamin. Metamfetamin er dog en del stærkere. Amfetamin er også beslægtet med en del af de lægemidler, der bruges til at behandle ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) som f.eks ritalin.

Rusen er en stærk følelse af at have tjek på tingene, energi og selvsikkerhed. Man føler, man kan klare alt, og der er fart over feltet. Man opdager ikke, at man kommer ud af trit med andre. Usikkerhed og mindreværdsfølelse forsvinder, men det gør lydhørhed og sans for realiteterne også.

I amfetamin-rus bliver de fleste aktive og udadvendte. Almindelige grænser for opførsel undertrykkes. Man bliver samtidig lettere irritabel, vred og voldelig.

Amfetamin undertrykker også kroppens naturlige signaler: Sult, tørst og træthed forsvinder, man kører bare derudaf. Man kan ikke finde ro.

Efter rusen

vender de undertrykte følelser og behov tilbage med stor styrke: Modløshed og angst melder sig sammen med træthed og udmattelse - men man kan ikke finde ro og sove.

Vane og afhængighed

Kroppen vænner sig til amfetamin. Og ved vedvarende brug skal der mere og mere stof til for at opnå samme virkning.

Man får abstinenssymptomer, når man ikke tager stoffet. Symptomerne er angst, rastløshed, uro, nedtrykthed, mistænksomhed, aggression. Der kan komme alvorlig depression med risiko for selvmord. Abstinenssymptomerne varer uger til måneder efter stop med stoffet.

Det er fristende at dulme ubehaget med bedøvende midler (fx alkohol, hash, nerve-/sovemedicin). Amfetaminmisbrugeren bliver let blandingsmisbruger.

Amfetaminpsykose

Med amfetamin er der risiko for at udvikle alvorlig sindslidelse: En psykose, hvor man ikke længere kan skelne mellem virkelighed og fantasi, hvor man føler sig forfulgt, hvor man kan blive farlig for sig selv og for andre.

 

Det er til at se

Amfetaminrus kan især ses ved den over-aktivitet, som de fleste har under rusen. Ivrig, hurtig, selvoptaget snak er almindelig. Det er mange og rastløse bevægelser også. Eftervirkningerne er også påfaldende: Usædvanlig træthed, usædvanlig appetit, usædvanligt dårligt humør og mistænksomhed.

bottom of page